 |
Orzysz Pierwsze niezależne forum o naszym mieście
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 23:38, 25 Lis 2005 Temat postu: Karp w galarecie |
|
|
Ahooj!!! Też może być jako potrawa na wigilijny stół czyli
Karp w galarecie
Potrzebne produkty: karp (do 1,5 kg), 3 cebule, 2 marchwie, pietruszka, łyżeczka żelatyny, 2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu, sól.
Łeb (bez oczu) i warzywa gotujemy z przyprawami na małym ogniu w 1,5 litra wody przez około póltorej godziny. Odcedzamy.
Do wywaru wkładamy kawałki ryby (najlepiej pokrojonej w dzwonka) i gotujemy ok. 20-30 minut bez przykrywania aby płyn odparował do 3/4 litra.
Wyjmujemy rybę na pólmisek, układamy, dekorujemy marchewką. Najlepiej pokroić ją w krążki i poprzekładać dzwonka.
Robimy galaretę, dodajemy do wywaru żelatynę (podgrzewamy ale nie gotujemy). Zalewamy przygotowanym płynem karpia i odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 23:47, 25 Lis 2005 Temat postu: Pieczona ryba w cytrynie |
|
|
Ahooj!!!
Można też przygotować rybę w inny sposób np.
Pieczona ryba w cytrynie
Co potrzeba: dowolna ryba karp, lin, sandacz, karaś, 2 cytryny, pół pęczka natki pietruszki, pieprz, sól.
Sprawiamy rybę, polewamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy.
Obkładamy plasterkami cytryny, obwiązujemy grubą nitką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stop.C
Pieczemy ok 30 minut. Przekładamy na pólmisek. Zdejmujemy nitkę. Podajemy gorącą posypaną natką.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Śro 14:35, 18 Sty 2006, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 23:31, 03 Gru 2005 Temat postu: Ryba po staropolsku |
|
|
Ahooj!!!
Ryba po staropolsku może bardziej wykwintna.
Co potrzeba: 1 kg ryby słodkowodnej (najlepiej karpia), włoszczyzna (bez kapusty), sól, pieprz.
Sos: po łyżce masła, mąki i miodu, 2 łyżki rodzynek i migdałów, pół cytryny, 3 goździki, cukier, sól, pieprz.
Jak przyrządzić? Rybę oczyścić, odfiletować, pokroić na porcje, posypać solą i pieprzem. Włoszczyznę zalać dwiema szklankami wody i gotować ok. 20 min. Następnie włożyć rybę do wywaru i gotować 15-20 min na małym ogniu. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę. Dodać miód, sok z cytryny, rodzynki, migdały i przyprawy. Ugotowaną rybę ułożyć na półmisku. Polać sosem z patelni, przybrać zieloną pietruszką i wiórkami migdałów.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 23:29, 08 Gru 2005 Temat postu: Rolmopsy z papryką |
|
|
Rolmopsy z papryką Takie trochę inne śledzie.
Potrzebne składniki:
8 filetów śledziowych
małe jabłko
1/2 strąka czerwonej papryki
2 korniszony
czerwona cebula
sok z 4 cytryn
listek laurowy
6 ziaren Ziela angielskiego
6 ziaren Pieprzu czarnego ziarnistego
Przygotowanie:
Sok z cytryn zagotować z taką samą ilością wody, ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i listkiem laurowym, ostudzić.
Jabłko obrać, pokroić w słupki. Paprykę pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Korniszony pokroić w słupki.
Na środku każdego filetu ułożyć po kawałku jabłka i porcji warzyw. Zwinąć, spiąć wykałaczką, ułożyć w miseczce, zalać marynatą. Odstawić na 2 dni w chłodne miejsce, wtedy będą lepiej smakowały.

Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 20:55, 12 Gru 2005 Temat postu: Śledź w oleju |
|
|
Ahooj!!!
Śledź występuje pod różnymi postaciami wobec tego będzie to
"Śledź w oleju"
Co potrzebne:- 4 duże płaty solonego śledzia
- 1 cebula
- pół szklanki oleju
- pieprz
Wykonanie:
Śledzie myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Cebulę kroimy na talarki i zrumieniamy na oleju - wystudzamy. Układamy śledzie w słoju, posypujemy pieprzem, zalewamy olejem, przekładając każdą warstwę śledzi usmażoną cebulą. Można przechowywać w lodówce nawet kilka dni.

Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Wto 23:50, 28 Lut 2006, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 23:09, 30 Sty 2006 Temat postu: Ryba marynowana z czosnkiem |
|
|
Dla odmiany "Ryba marynowana z czosnkiem"
Potrzebne składniki:
- 1 kg filetów z dorsza (lub innej morskiej ryby),
- 100 g oleju do smażenia.
Zaprawa octowa:
- 200 ml octu winnego (białego) 6%,
- 5 ząbków czosnku, 2 listki laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki,
- sól, cukier.
Jak przyrządzamy?
1) Gotujemy marynatę: ocet z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami i cukrem. Czosnek rozcieramy z solą. Po wystudzeniu do temperatury ok. 30 st. C. zagotowanego z ziołami octu, dodajemy czosnek i mieszamy całość. Studzimy dalej.
2) Opłukane i osuszone filety smażymy na oleju. Usmażone filety układamy w naczyniu kamionkowym i zalewamy ostudzonym octem wraz z przyprawami. Naczynie przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godz.
A jak podawać?
W nieco głębszym naczyniu, tak by ryba znajdowała się cały czas w zalewie.
PS. Przygotowaną w ten sposób rybę możemy przechowywać w lodówce dłużej. Więc jeśli lubicie taki smak, możecie zrobić ich nieco więcej.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 20:26, 10 Lut 2006 Temat postu: Gulasz rybny z groszkiem |
|
|
Gulasz rybny z groszkiem
Składniki:
* 750 g filetów z ryby morskiej (dowolna),
* 50 g mąki,
* 100 g cebuli,
* 50 g koncentratu pomidorowego,
* 150 g zielonego groszku,
* łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
* 2 szklanki rosołu,
* 2 łyżki oleju, sok z cytryny,
* sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte filety skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Następnie kroimy je w grubą kostkę, obtaczamy w połowie mąki, smażymy na oleju i zostawiamy w cieple. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, oprószamy mąką i dodajemy koncentrat. Wlewamy rosół, wrzucamy groszek i gotujemy do miękkości. Wkładamy rybę, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Gotujemy kilka minut na bardzo małym ogniu. Podajemy z ryżem .

Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Wto 23:51, 28 Lut 2006, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 23:41, 28 Lut 2006 Temat postu: Zębacz |
|
|
Ahooj!!!
Ostatnio skusiłem się na kupno ryby, która nazywa się "Zębacz" (u p. Rakowskiego). Więc podaję przepisik na tą smaczną rybkę.
Co potrzeba:
1 kg Zębacza (lub 0,5 kg)
pół cytryny
przyprawa do ryb
pieprz i sól
mąka i olej do smażenia
Sposób wykonania:
Rybę rozmrażamy, gotujemy wodę, wrzucamy rybę na wrzątek, gotujemy na dużym ogniu przez 10 min. uważając, żeby nie wykipiała woda. Wyciągamy Zębacza, czekamy aż wystygnie, odrywamy skórę od części mięsnej, skrapiamy cytryną, posypujemy przyprawą w/g uznania, sól i pieprz też do smaku, posypujemy mąką i na patelnię zamkniętą. Smażymy na wolnym ogniu do zarumienienia.
PS. Dlaczego na wrzątek? A dlatego, że ta ryba ma dosyć grubą skórę.

Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 16:02, 02 Kwi 2006 Temat postu: Panga w jarzynach |
|
|
Dorwałem jeszcze przepisik na "Pangę w jarzynach" więc serwuję:
Składniki:50 dag filetów z pangi, 50 dag dowolnych jarzyn (mogą być mrożone jak np. mieszanka na patelnię) świeże liście szpinaku, oliwa, sok z cytryny, pieprz, sól, starty ostry żólty ser.
Jak przyrządzić: Na dużej patelni na oliwie blanszujemy warzywa. Ukladamy na nich oprószone pieprzem i skropione sokiem cytrynowym filety z pangi, przykrywamy i dusimy do odparowania puszczonego sosu. Przed podaniem posypujemy ziołami, ewentualnie startym ostrym serem.

Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 21:50, 23 Kwi 2006 Temat postu: Korki z matiasów |
|
|
Korki z matiasów
25-30 dag matiasów (filety),
5 dag śliwek z octu (mogą być również świeże i suszone),
1 mały por,
1/2 cytryny,
1/2 łyżeczki czystej wódki,
2 łyżki majonezu,
Filety moczymy w wodzie 2-3 godziny, następnie opłukać i osączyć. Świeże śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki. Śliwki suszone bez pestek namoczyć w wodzie z wódką. Por oczyścić, umyć i pokroić w pierścionki. Śliwki owinąć filetami i spiąć wykałaczką.
Korki ułożyć na półmisku, udekorować porem i polać majonezem, poprzekładać półplasterkami cytryny.
Podawać z pieczywem.

Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 14:01, 27 Mar 2007 Temat postu: Panga w sosie czosnkowym |
|
|
Ahoj! Ponieważ ta ryba pojawia się coraz częściej w naszych sklepach to proponuję "Pangę w sosie czosnkowym"
Składniki:
- 4 filety z pangi
- przyprawa do ryb (może być Delikat)
- ew. sproszkowane ostrygi lub mieszanka przypraw z dodatkiem sproszkowanych ostryg
- oliwa
- cieniutkie plasterki cytryny
Sos:
- 20 g masła
- 15 g mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 roztarty ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- wegeta
- śmietana 12-proc.
Masło czosnkowe:
- 10 dag miękkiego masła
- 1 roztarty ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki
- pieprz ziołowy
- odrobina wegety
Sposób przyrządzania:
Przygotuj najpierw masło czosnkowe (możesz to zrobić dzień wcześniej, bo powinno przez jakiś czas poleżeć w lodówce): miękkie masło wymieszaj z czosnkiem i natką, przypraw do smaku. Uformuj wałeczek, zawiń w pergamin i włóż do lodówki. Filety z pangi opłucz i osusz, posyp przyprawą do ryb, ewentualnie jeszcze sproszkowanymi ostrygami. Pamiętaj, że ryby muszą być albo świeże (wtedy są dosyć drogie), albo świeżo rozmrożone. Posmaruj je pędzelkiem umoczonym w oliwie, wsuń do kieszeni z folii aluminiowej. Na każdej rybie ułóż plasterek cytryny i kawałeczek masła czosnkowego. Grilluj około 15 minut. W tym czasie przygotuj sos: na patelni stop masło, oprósz je mąką i zrób jasną zasmażkę, stale mieszając. Powoli wlewaj do zasmażki ciepłe mleko, cały czas ubijając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Sos przypraw do smaku czosnkiem, wegetą, solą i pieprzem, rozprowadź śmietaną, aby uzyskać konsystencję emulsji. Ryby wyjmij z folii, przełóż na talerze i polej sosem. Możesz podawać ze smażonymi ziemniakami i surówką. Uwaga: możesz też usmażyć ryby na oliwie - koniecznie na patelni z grubym dnem. Smaż po kilka minut z każdej strony, a pod koniec dodaj kawałeczek masła czosnkowego.

Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
choik Kapral

Dołączył: 06 Maj 2007 Posty: 37 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 16:25, 28 Maj 2007 Temat postu: |
|
|
Ryba po japońsku
ilośc należy dobrać indywidualnie
filety z mintaja
papryka konserwowa
ogórek konserwowy
cebula
pokrojoną rybę usmażyć obtoczoną w mące lub cieście naleśnikowym ( jeżeli ktoś lubi) ,ułożyć w miseczce
paprykę , ogórki i cebulę pokroić w kostkę
na rybę położyć paprykę , potem cebulę i ogórki
Zalewa:
1 szklanka wody
1/4 szklanki oleju
0,5 małego koncentratu pomidorowego
1,5 łyżki octu
1 łyżka cukru
2 łyżki ketchupu pikantnego
sól
Zalewę zagotować i gorącą zalać przygotowaną rybę
Odstawić na kilka godzin
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 23:00, 12 Maj 2008 Temat postu: Panga pieczona |
|
|
Tym razem > Panga pieczona
Potrzebne składniki:
3 mrożone filety z pangi,
pół kostki masła,
3 ząbki czosnku,
1 cebula, koperek lub natka pietruszki (może być mrożona),
przyprawa do ryb,
bułka tarta.
Jak przyrządzamy?
Cebulę i czosnek drobno posiekać, lekko posolić, połączyć z koperkiem. Rybę rozmrozić. Miękkie masło połączyć z cebulą, czosnkiem, koperkiem, przyprawą do ryb i bułką tartą (ilość według uznania), tak aby powstała papka. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę, a następnie obłożyć powstałą papką. Piec w piekarniku bez termoobiegu w temp. 180 st. C ok. 30 minut.
Jak podajemy?
Podawać z ziemniakami lub ryżem.
Uwaga:
Papkę można też położyć na dnie naczynia, na nią rybę, a pozostałą częścią przykryć całość.
Życzę smacznego!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Pon 23:02, 12 Maj 2008, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
nataR Młodszy chorąży

Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 294 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:23, 09 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Wszystko, ok! Ale ten czosnek....ja nie znoszę...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 14:53, 10 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
nataR Zmniejszyć dawkę bo to tylko do smaku i zapachu.
pzdr 
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|