 |
Orzysz Pierwsze niezależne forum o naszym mieście
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 10:10, 11 Mar 2013 Temat postu: Kawka, kawusia... jak zaparzamy? |
|
|
Ponieważ jestem "kawoszem" postanowiłem podzielić się pewnymi uwagami. Jak ktoś ma inne propozycje to proszę pisać. Otóż najczęściej parzymy kawę wsypując zmielone ziarna do filiżanki i zalewamy wrzącą wodą. Mając odpowiednie zasoby finansowe kupujemy ekspres ciśnieniowy. Ostatnio w "Biedronce" pojawiły się tzw. kafetiery lub kawiarki. Właśnie dokonałem takiego zakupu. (c.24.99pln) Aby nie zanudzać skoczcie [link widoczny dla zalogowanych]
pozdrófki

Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Pon 10:14, 11 Mar 2013, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 18:34, 16 Mar 2013 Temat postu: Instrukcja kafetierki |
|
|
Pierwsze uruchomienie "maszynki" ("moka" tak też nazywają )
1. zrobić "kawę" z samej wody (wodę do zbiorniczka wlewamy do poziomu zaworka) i zostawić wodę w maszynce na 24 godziny
2. powtórzyć
3. powtórzyć jeszcze raz
4. zrobić kawę z fusów / tzn. zamiast kawy użyć fusów / i zostawić ją w moce na 24 godziny
5. powtórzyć
6. szóstej kawy można spróbować: wypić albo wylać
Zajmuje to kilka dni, ale jest konieczne.
No i oczywiście odpowiednie mycie: żadnych płynów, suszenie, nie zostawiać pustej skręconej do końca.
===============
Jeszcze to:
- "moka" powinna być używana codziennie, po tygodniu nieużywania zrobiona w niej kawa jest do wylania
- nie może być myta płynem do naczyń ani w zmywarce do naczyń: po każdym użyciu należy ją dokładnie wypłukać i wysuszyć / odwracając "do góry nogami": rozkręcona na części oczywiście /
- nie zostawiać pustej skręconej do końca
- można robić tyle filiżanek, ile przewiduje producent, nigdy mniej.
7. Pod wpływem ciśnienia kawa gromadzić będzie się w górnej części zaparzacza. Z chwilą gdy zaparzacz będzie wydawał charakterystyczny odgłos bulgotania (w dolnym pojemniku skończy się woda) należy go niezwłocznie zdjąć z palnika.
Smacznego !!!!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Sob 18:41, 16 Mar 2013, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Administrator Marszałek forum

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 299 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 23:07, 27 Cze 2013 Temat postu: |
|
|
jakie różnice w porównaniu ze sposobem klasycznym?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|