 |
Orzysz Pierwsze niezależne forum o naszym mieście
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 13:45, 26 Paź 2005 Temat postu: Owoce morza... |
|
|
Ahooj!!! Temat mówi sam za siebie. Ostatnio coraz bardziej staje się "trendy" lub "na topie". Wobec powyższego pierwszy przepisik zaserwuję dla mihaugal i będzie to:
"Krewetki z pieczarkami"
POTRZEBNE SKŁADNIKI: 60 dag mrożonych krewetek, sok z połowy cytryny, 2 cebule, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 25 dag pieczarek, 20 dag marchwi, łyżeczka tymianku, szklanka wywaru z warzyw, 5 dag startego parmezanu, biały pieprz, sól, tłuszcz do nasmarowania formy.
No i do roboty: Krewetki rozmrozić, opłukać, posolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Wstawić w przykrytym naczyniu do chłodziarki. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Obraną i umytą marchew zetrzeć na grubej tarce. Oliwę rozgrzać w głębokim garnku i usmażyć do miękkości cebulę, a potem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oczyszczone oraz umyte i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, na końcu - marchew. Dusić 2-3 min, przyprawić pieprzem, solą i tymiankiem. Dodać wywar z warzyw i gotować do momentu, aż 1/3 wywaru odparuje. Nasmarować tłuszczem formę do pieczenia, włożyć połowę warzyw, nałożyć na nie krewetki, przykryć je pozostałą częścią warzyw, wymieszaną z serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C Piec ok. 20 min, aż powierzchnia potrawy będzie złotożółta.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
mihaugal Podporucznik

Dołączył: 11 Paź 2005 Posty: 815 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 13:51, 26 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
oh merci monsieur!
give me more!
ale raczej podziekuję za małże - są okropne...
osmiorniczki, kalmary, krewetki, raki (choć to nie morskie) etc - bardzo chętnie
może masz pomysł na przyrządzenie paluszków krabowych?
(które nawiasem mówiąc nic z krabami wspólnego nie mają...)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 13:56, 26 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Ahooj!!! Teraz będzie coś zupełnie wyjątkowego z tych, krewetek.
"Szaszłyki z krewetek"
Co potrzebne: 15 dag małych krewetek mrożonych, 15 dag boczku, 4 jabłka, strąk zielonej papryki, sos sojowy, niecałe pół szklanki czystej wódki, 2 cebule, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki chili.
Jak wykonać? Rozmrożone krewetki natrzeć imbirem oraz chili, a następnie skropić sosem sojowym wymieszanym z wódką. Pozostawić na 20 min w chłodziarce. Boczek pokroić w kostkę, jarzyny - na kawałki. Nadziewać przemiennie krewetki, boczek, cebulę, paprykę i jabłka na szpadki do szaszłyków. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 8 min w temperaturze ok. 180°C, obracając w trakcie pieczenia.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 14:00, 26 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Ahooj!!! Błyskawiczna odpowiedź dla mihaugal
Paluszki krabowe w majonezie
To jeden z najbardziej smakowitych kąsków "śniadaniowo-kolacyjnych". Paluszki krabowe kupione w paczkach rozmrozić i drobno pokroić. Następnie wymieszczać z majonezem niskotłuszczowym w proporcjach 2:1 (kraby do majonezu - pojemnościowo). Po wymieszaniu skropić odrobiną cytrynki i szczyptą pieprzu. Wymieszać i zajadać z chrupiącym białym pieczywkiem posmarowanym masełkiem czosnkowym. Uwaga! Potrawa silnie uzależniająca !!! !
Najlepiej przechowywać (o ile coś zostanie) w lodówce na dolnej półce. Smak dosłownie po "przeleżeniu w lodówce"... zniewala! Albo zwala z nóg!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Śro 14:04, 26 Paź 2005, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
mihaugal Podporucznik

Dołączył: 11 Paź 2005 Posty: 815 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 14:01, 26 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
lece w piatek po krewetki...

Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 14:13, 26 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Ahooj!!! A tutaj się z tobą nie zgodzę Cytat: | ale raczej podziekuję za małże - są okropne... | . Kiedyś, nie wiem jak teraz, w Orzyszu można było kupić małże w słoiczku w zalewie szwedzkiej firmy "Abba". Pychota! Wykupiłem wszystkie. Normalnie je zżarłem, a pod "wódencję" > "mniód na smalcyku".

Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 14:20, 26 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Ahooj!!! Może tam w "wielkim świecie" jest dostępne. Podejrzewam że tak.
"Smażone kraby"
Co potrzebne: 40 dag mięsa konserwowego z krabów, pół łyżeczki imbiru, 2 łyżki oleju, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki sherry, łyżeczka cukru, 4 cebule, łyżka posiekanego szczypiorku.
No i zaczynamy produkcję: Na gorący olej włożyć mięso z krabów posypane imbirem i smażyć przez 2 min. Następnie dodać sos sojowy, sherry, cukier i pokrojoną cebulę. Zmniejszyć ogień i często mieszając smażyć do momentu, aż kraby wchłoną cały płyn. Podawać posypane szczypiorkiem. Prosto i szybko, no nie?
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
mihaugal Podporucznik

Dołączył: 11 Paź 2005 Posty: 815 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 14:29, 26 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
...i najważniejsze, że z sherry
kraby sa uzalezniające - to fakt, jak raki - zaczniesz i wpadłeś!
a małże za kazdym razem (podchodziłem kilkukrotnie) smakowały niczym gluty z mułu kolega ma na nie swoistą nazwę (na te ze słoików) "marynowane cip..."
a pod wódeczność świetne sa wędzone ośmiorniczki- mniam!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 0:03, 27 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Ahooj!!! Jeszcze coś z owoców morza "Sałatka z krabów"
Potrzebne składniki: 20 dag gotowanego mięsa z krabów (lub paluszków krabowych), główka kruchej zielonejsałaty, 4 pomidory, 2 jaja ugotowane na twardo, 20 oliwek czarnych, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, pół papryki żółtej, pół papryki czerwonej, 2 cebule, chili, sól, pieprz.
WYKONANIE: Umytą sałatę i jedno jajo pociąć na drobne kawałki. Umyte pomidory pokroić na cząstki. Dodać rozdrobnione mięso z krabów lub paluszków krabowych. Obrać cebule i pokroić w drobną kostkę. Umyte papryki, po usunięciu gniazd nasiennych, też pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki sałatki. Z majonezu, jogurtu i chili przygotować sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać delikatnie z sałatką. Podawać ją udekorowaną oliwkami i posypaną drobno posiekanym drugim jajem.

Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 0:28, 09 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Ahooj!!! Omlet z krabami i groszkiem
Składniki:
20 dag mięsa konserwowego z krabów, 4 jaja, łyżka białego wina półwytrawnego, łyżeczka sosu sojowego, łyżka mąki, 4 łyżki zielonego konserwowego groszku, 2 łyżki oleju, koperek
Sposób przyrządzenia:
Z roztrzepanych jaj, wina, sosu sojowego i mąki przygotować ciasto. Wymieszać je z osączonymi krabami i zielonym groszkiem. Omlety smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać posypane koperkiem.

Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 0:31, 09 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Ahooj!!! Przepisik na kalmary:
Kalmary á la flaczki
Co potrzebne:
50 dag mrożonych surowych pierścieni z kalmarów, 2 cebule, pietruszka, mały seler, 4 marchwie, 4 łyżki margaryny, 2 łyżki mąki, papryka słodka, łyżka majeranku, imbir, gałka muszkatołowa, gałązka selera naciowego, natka zielonej pietruszki, koperek, sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pierścienie kalmarów włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 20 min. Po wyjęciu z wody ostudzić i pokroić w cienkie paski. Natrzeć solą, połową majeranku, imbirem oraz pieprzem i pozostawić w chłodnym miejscu na 15 min. Umyte i obrane warzywa pokroić w drobną kostkę, włożyć do osolonej wody, zagotować, a następnie dodać pokrojone kalmary, pozostałą część przypraw oraz gałązkę selera naciowego i gotować jeszcze 15-20 min. Przygotować zasmażkę z margaryny i mąki, połączyć ją z gotującymi się kalmarami. Przed podaniem posypać kalmary posiekaną natką pietruszki i koperkiem.

Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 0:06, 13 Gru 2005 Temat postu: Smażone krewetki w sosie pomidorowym |
|
|
Aahooj!!!
Smażone krewetki w sosie pomidorowym
Składniki:
50 dag mrożonych krewetek, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki curry, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz.
Sos: duża cebula, czerwona papryka, 4 łyżki czerwonego wina wytrawnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pół łyżeczki pasty chili (sambal oelek), łyżeczka miodu, 2 łyżeczki mąki, łyżka posiekanego koperku.
Sposób przyrządzenia:
Rozmrożone krewetki natrzeć solą, pieprzem, curry i imbirem, pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Posiekać obraną cebulę, a świeżą paprykę, po usunięciu gniazda nasiennego, pokroić w kostkę. Włożyć krewetki do silnie rozgrzanej oliwy i smażyć, mieszając, przez 2-3 min, po czym wyjąć i trzymać w ciepłym miejscu, a do oliwy wrzucić cebulę. Smażyć, mieszając, przez minutę. Dodać wino, koncentrat pomidorowy, pastę chili, miód. Znów mieszając, smażyć następną minutę. Zaprawić przygotowywany sos mąką rozmieszaną z 4 łyżkami wody i gotować do momentu, aż zacznie gęstnieć (cały czas mieszać). Wtedy włożyć z powrotem krewetki i podgrzewać je przez kolejną minutę. Podawać na półmisku posypane koperkiem.

Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|