 |
Orzysz Pierwsze niezależne forum o naszym mieście
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Liwiusz Iliasz Sierżant

Dołączył: 11 Paź 2005 Posty: 121 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zelki
|
Wysłany: Sob 12:09, 22 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
PIECZARKI W ŚMIETANIE
ZAPIEKANE Z SEREM.
SKLAD
-pieczarki (ok 1kg)
-ser
-kwaśna śmietana
-cebula
-papryka
-zioła prowansalskie, sól,pieprz.
Cebulę i paprykę poddusić dodać pieczarki-dokładnie odparować, dusić do miękkości.
Dodać śmietanę podgotować razem do zgęstnienia-przyprawić ziołami solą i pieprzem. Następnie przelać do miseczki zasypać serem i zapiekać do uzyskania złotego koloru na powierzchni sera.
P.S. Danie podawac jako przystawkę na do smażonej ryby.
Proporcje składników dawkować według uznania.
SMACZNEGO
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Liwiusz Iliasz Sierżant

Dołączył: 11 Paź 2005 Posty: 121 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zelki
|
Wysłany: Sob 12:48, 22 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
PIZZA
SKŁAD:
-1kg mąki (luksusowej)
-1kg pieczarek
-kostka drożdży
-1 łyżeczka cukru
-ser
-koncentrat pomidorowy
-kiełbasa (4 pałki)
-4 duże cebule
-tłuszcz (do wysmarowania blachy)
-łyżka stołowa oleju
-bazylia, tyminek,sól,pieprz,chili.
FARSZ
Kiełbasę kroimy w kostkę (średnią) podsmażmy na patelni. Następnie cebulę-dodając do kiełbasy, kolejno pieczarki - całość dusimy do uzyskania miekkości. (UWAGA:pieczarki puszczą wodę dlatego należy je dokładnie odparować) Całość przyprawić bazylią, tymiankiem, solą, pieprzem oraz chili.
CIASTO
Zaczynamy od drożdży rozpuszczając kostkę w kubku zalewając odroboną wody dokładnie przy tym mieszając-należy rozpuścić całośc do uzyskania płynnej konsystencji.Następnie do drożdży dodajemy mała płaską łyżeczkę cukru ,przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczną" pracować".
Drożdże powinny delikatnie urosnąć.
Do miski wsypujemy 5 szklanek mąki zalewamy wcześniej przygotowanymi drożdżani dodajemy łyżeczkę oleju i bardzo dokładnie wyrabiamy podlewając wodą-ciasto bedzie dobre kiedy samo bedzie odpadać od rąk( ciasto nalezy wyrabiać bardzo dokładnie wpompowując w nie jak najwięcej powietrza) .
Po wyrobieniu ciasta przykrywamy je suchą ścierką i odstawiamy podobnie jak drożdże w ciepłe miejsce aż urośnie.
Przyrządzenie całości
Ciasto nalezy podzielic tak aby wystarczyło na każdą z blach. Następnie wysmarować blachy tłuszczem wykładając na nie ciasto. Po wyłożeniu ciasta na blachy należy je ponakłuwać widelcem i wysmarowac koncentratem pomidorowym oraz farszem - całosc zasypać serem i do piekarnika.
Pizzę przy zapiekaniu należy kontrolować jeśli coasto bedzie wystarczająco zapieczone po brzegach tzn. że jest gotowa do spożycia.
SMACZNEGO
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 13:28, 22 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Ahooj!!! Liwiusz Iliasz masz u mnie pochwałę w jadłospisie. Właśnie o taką formę przepisów mi chodziło. Teraz mogę nawet sobie to wydrukować i dołączyć do zbieranej kolekcji.
Pozdrawiam!
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 14:20, 22 Paź 2005 Temat postu: kotleciki z kaszy |
|
|
Ahooj!!! Będzie coś ze staropolskiej kuchni wypróbowany przepis Babuni na pyszne "kotleciki z kaszy (mazurskiej lub krakowskiej)". Ponieważ dla niektórych może się to wydać skomplikowane podam ten przepis w formie "krok po kroku". No to zaczynamy:
Krok 1 Zacieranie. Rozsypujemy na blaszce 2 szklanki kaszy. Wykonujemy "stożek wulkaniczny" i wbijamy do krateru jajko. Zacieramy jajem tak, by ziarenka nie były sklejone. Wysuszamy w piekarniku. Zagotowujemy wodę, wkładamy do niej 2 łyżki masła, wsypujemy 2 łyżki posiekanego koperku i wysuszoną kaszę. Gotujemy do chwili, aż cała woda wsiąknie. Od czasu do czasu mieszając.
Krok 2 Przygotowanie ciasta. Na 2 łyżkach masła usmażmy 2 drobno posiekane cebule. Dodajemy do ostudzonej kaszy. Wbijamy 2 jaja. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Z otrzymanej masy formujemy kotleciki zwilżonymi wodą dłońmi.
Krok 3 Panierowanie. Roztrzepujemy 2 jajka. na jeden talerz wysypujemy 1/2 szklanki mąki pszennej, na drugi szklankę bułki tartej. Przygotowane kotleciki najpierw obtaczamy w mące, poźniej zanurzamy w rozmąconym jajku. na koniec panierujemy bułką tartą i już są gotowe do smażenia.
Krok 4 Smażenie. Na dużej patelni mocno rozgrewamy olej. Po zmniejszeniu płomienia układamy na niej przygotowane kotleciki. Smażymy z obydwu stron na złotobrązowy kolor.
Podajemy z gorącymi sosami (najlepiej pieczarkowym) i surówkami albo bukietem gotowanych jarzyn.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Pią 18:37, 06 Kwi 2007, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Liwiusz Iliasz Sierżant

Dołączył: 11 Paź 2005 Posty: 121 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zelki
|
Wysłany: Sob 17:08, 22 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
hehe dzięki Endriu za pochwałę 
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Liwiusz Iliasz Sierżant

Dołączył: 11 Paź 2005 Posty: 121 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zelki
|
Wysłany: Nie 9:38, 23 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
PRZEKĄSKA NA IMPREZKĘ
SUSZONE ŚLIWKI ZAPIEKANE Z BOCZKIEM
SKŁAD:
-surowy boczek
-suszone śliwki
Surowy boczek kroimy w plasterki dosyć cienko zawijając kolejno w każdy sliwkę w (rulonik) całość spiąć wykałaczką.
Kminimy w piekarniku aż do zapieczenia boczku.
P.S. - Podawać jako zakąske np:do Przepalanki Mazurskiej lub innych trunków wyskokowych
SMACZNEGO
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Liwiusz Iliasz dnia Pon 12:05, 24 Paź 2005, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 13:32, 23 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Ahooj!!! Szybkie danie czyli "Miseczki z mortadeli"
Co potrzebne:- 60 dag kiełbasy "mortadela"
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oleju, sól, pieprz
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
WYKONANIE: Mortadelę pokroić w plasterki (nie obierać!!!), usmażyć na łyżce oleju. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, podsmażyć na reszcie oleju. Wbić jajka, przyrządzić jajecznicę. Przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę. Przełożyć do miseczek z mortadeli. Podawać z białym pieczywem.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Liwiusz Iliasz Sierżant

Dołączył: 11 Paź 2005 Posty: 121 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zelki
|
Wysłany: Pon 12:47, 24 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
2 DANIE
JAJKA PO SZKOCKU
SKŁAD:
-5jajek
-mięso mielone (mieszane)
-1 cebula
-serek topiony lub żółty (tarty)
- po pełnej szklance mleka i rosołu
-7łyżek masła
-3łyżki mąki
-sól,pieprz biały
1. Ugotować jajka na twardo zalać zimną woda,obrać ze skorupki.
Obrać cekulę pokroić w drobna kostkę.
2. Zagnieść dokładnie mielone miięso z cebulą z jajkiem (surowym).
Doprawić masę mięsną solą i białym pieprzem.
3. Jajka poprzecinać na pół i oblepić masa mięsną na kotlety.
Rozgrzać olej na patelini i zasmarzyć na złoty kolor.
SOS SEROWY
Rozpuścić w rarnku 2 łyżki tłuszczu, zrobic zasmażkę. Wlać mleko i rosół.Doprawić solą i pieprzem (stale mieszać)
4. Kotlety polewamu sosem serowym.
P.S. Całość podajemy z pure ziemniaczanym.
SMACZNEGO.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 21:24, 26 Paź 2005 Temat postu: Golonka |
|
|
Ahooj!!! Dla smakoszy zimnego napoju zwanego piwem polecam do degustacji:
Golonka
Co potrzeba: Golonka, włoszczyzna (3 duże marchwie, 2 pietruszki, kawałek selera, por, cebula, ząbek czosnku), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Golonkę dokładnie oczyścić i opłukać. Naciąć po obwodzie aż do kości. Włożyć do rondla (najlepiej szybkowara) wraz z warzywami i przyprawami. Gotować do miękkości. Po ugotowaniu usunąć kość, pokroić na porcje i podawać z musztardą, pieczywem i zimnym piwem. Uzyskany wywar można przeznaczyć na krupnik.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Pią 18:37, 06 Kwi 2007, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 10:44, 28 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Ahooj!!! Temat zawsze aktualny czyli zapiekanki.
"Zapiekanka warzywna"
Co potrzebne: 30 dag makaronu rurki, 1 brokuł, 1/2 kalafiora, 20 dag brukselki, 2 pomidory, 10 dag ostrego sera (parmezan), łyżka masła, sól.
PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy, ostudzamy. Pomidory myjemy, kroimy w grube plastry. Brukselkę oczyszczamy, usuwamy ściemniałe listki, płuczemy. Brokuły blanszujemy, kalafior i brukselkę wrzucamy do osolonego wrzątku na 5 minut. Warzywa osączamy i ostudzamy.
Formę do zapiekania dokładnie smarujemy masłem. Układamy w niej makaron, brokuły, brukselkę, kalafior i pomidory. Opruszamy solą, posypujemy startym serem (parmezanem). Zapiekamy całość w piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stop.C. Z podanej ilości składników otrzymujemy 6 porcji.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 11:57, 28 Paź 2005 Temat postu: Sałatki |
|
|
Ahooj!!! Wszyscy je lubią i produkują. Więc zacznę temat.
Na początek "Sałatka po polsku"
Potrzebne produkty: 1 duży brokuł, 2 pomidory, 2 jajka na twardo, 2 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 1/2 pęczka szczypiorku, sól i pieprz.
Do roboty: Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy na 2-3 minuty do osolonego wrzątku, osączamy, ostudzamy. Pomidory płuczemy, kroimy na kawałki. Jajka na twardo obieramy, kroimy w ósemki. Szczypiorek płuczemy, siekamy.
Majonez mieszamy z jogurtem, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Warzywa i jajka wkładamy do salaterki, polewamy sosem, delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
[link widoczny dla zalogowanych]
PS. Z podanej ilości otrzymujemy 4 porcje.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 12:20, 30 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Ahooj!!! Do dania drugiego mogą być zastosowane Buraki ćwikłowe ze śmietaną
Składniki: 80 dag buraków ćwikłowych, 2 łyżki mąki, 1/2 szkl. śmietany, sól, cukier, sok cytrynowy (kwasek cytrynowy).
Przygotowanie:
Buraki wyszorować, włożyć w skórkach do wrzącej wody, ugotować, odcedzić, obrać, zetrzeć na tarce. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do buraków, zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem cytrynowym.

Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 12:24, 30 Paź 2005 Temat postu: |
|
|
Ahooj!!! Czy lubicie kalafiory? Ja uwielbiam w takiej o to postaci
Kalafior z wody z masłem
Składniki: 4 małe kalafiory "karliki" (ok. 1 kg), 3 łyżki mleka, sól, cukier, 3 łyżki masła (margaryny), 3 dag tartej bułki.
Kalafiory oczyścić, umyć, włożyć do dużej ilości wrzącej wody z dodatkiem mleka, soli i cukru. W czasie gotowania odwrócić. Miękkie wyjąć z wrzątku, osączyć, posypać zrumienioną tartą bułką i polać stopionym masłem.
Pychota!

Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Pią 20:33, 25 Lis 2005, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 0:09, 01 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Ahooj!!! A co powiecie na gulasz ale taki:
Gulasz z serc drobiowych
Składniki: 15 dag serc drobiowych, pęczek świeżego lub łyżka mrożonego, kopru, 1/2 szklanki kefiru 2%, 1 płaska łyżeczka mąki, przyprawy: sól, pieprz, 5-6 kropli soku z cytryny.
Wykonanie:
Serca oczyścić z tłuszczu i obgotować w lekko osolonej wodzie. Po 15 min odcedzić, ponownie zalać nową, wrzącą wodą i ugotować. Miękkie serca odcedzić i pokroić w plastry. Do mąki rozprowadzonej kefirem wlać powoli pół szklanki wywaru z serc, dołożyć serca i posiekany koper, dodać sól, pieprz, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną.
PS. Podana ilość składników na dwie osoby.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 0:16, 07 Lis 2005 Temat postu: Gołąbki |
|
|
Ahooj!!! Napewno wszyscy je lubią chociaż są trochę pracochłonne.
Gołąbki
Co potrzebne: 1 miękka główka kapusty (ok. 1 kg), 3/4 szkl. ryżu, 2 cebule, 3 łyżki margaryny, 2 dag suszonych grzybów, sól. pieprz; sos grzybowy: wywar z grzybów, 3 łyżki margaryny, 1 łyżka mąki, 1/2 szkl. śmietany, przecier pomidorowy, sól.
Jak wykonać:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb, opłukać, włożyć do wrzącej, osolonej wody, obgotować. Odcedzić, wyłożyć na sito i osączyć. Oddzielić liście, ściąć grube nerwy. Ryż przebrać, opłukać, zalać wrzącą wodą (2 szkl.), posolić, dodać 1 łyżkę tłuszczu i ugotować na sypko. Gdy woda wsiąknie w ryż, dogotować "pod kocykiem". Grzyby opłukać, ugotować w małej ilości wody, odcedzić, osączyć, posiekać. Cebule obrać, drobno pokroić, zasmażyć na 2 łyżkach tłuszczu. Do ryżu dodać grzyby, cebulę, sól, pieprz, dokładnie wymieszać. Nakładać nadzienie na liście kapusty, zwijać w rulonik, układać w szerokim, płaskim rondlu, podlać wywarem z grzybów wymieszanym z przecierem pomidorowym, dodać tłuszcz i dusić aż zmiękną. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do wywaru, doprawić do smaku i jeszcze chwilę poddusić. Podawać z ziemniakami z wody.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|