 |
Orzysz Pierwsze niezależne forum o naszym mieście
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 11:01, 07 Lis 2005 Temat postu: Galaretka z nóżek |
|
|
Ahooj!!! Galeretki jeszcze nie było. Więc propouję:
"Galaretka z nóżek"
Potrzebne składniki:- 2 nóżki wieprzowe (ok.1kg) oczyszczone i umyte
- mała golonka (0,5kg)
- 20 dag skórek wieprzowych ze słoniny lub boczku
- 2 ząbki czosnku, cebula, liść laurowy
- parę ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz
- jajko na twardo, parę ziaren groszku zielonego
- marchewka, szczypta posiekanej natki pietruszki
Jak przyrządzić? Nóżki wieprzowe i małą golonkę porąbać na małe kawałki. Można też dodać skórki wieprzowe ze słoniny lub boczku (nie koniecznie). Zalać zimną wodą i gotować, aż mięso odpadnie od kości. Na pól godziny przed końcem gotowania dodać: ząbki czosnku, cebulę, liść laurowy, parę ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz. Następnie wywar ocedzić. Z odcedzonego mięsa wybrać kości i przyprawy. Mięso włożyć spowrotem do wywaru i zagotować. W porcjowanych miseczkach położyć na dnie po plasterku jajka na twardo, parę ziaren zielonego groszku z puszki, plasterek marchewki z wywaru i szczyptę posiekanej zielonej natki pietruszki. Na tę dekorację rozłożyć mięso i zalać je wywarem. Wywar powinien być esencjonalny i powinno go być tylko tyle, żeby pokrył mięso w miseczce. Przed podaniem galaretkę podważyć nożem i wyłożyć na talerzyk spodem do góry. Nie zdejmować skrzepniętego na powierzchni tłuszczu.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Pią 12:33, 18 Lis 2005, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 12:44, 08 Lis 2005 Temat postu: Czerwona kapusta zasmażana |
|
|
Ahooj!!! Teraz będzie taka sobie przystawka, która może być dodatkiem do mięs.
"Czerwona kapusta zasmażana"
Co potrzebne: czerwona kapusta, słonina, jabłko, mąka (niecała łyżka), ocet winny (może być 10%), cukier, sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzic? Kapustę posiekać i zalać ją w garnku 0,5 l wody. Gotować ok. 20 minut. Na patelni podsmażyć słoninę i wytopić małe skwarki. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do garnka z kapustą. Do skwarek dodać niecałą łyżkę mąki i rozprowadzić w tłuszczu, dodać trochę octu i wymieszać. Zalać tym kapustę i wymieszać w garnku. Dodać do smaku szczyptę cukru, sól i pieprz.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 22:55, 14 Lis 2005 Temat postu: Zapiekane parówki |
|
|
Ahooj!!!
Prosto i szybko czyli
"Zapiekane parówki"
Co potrzebne: Kilka parówek, kilka plastrów chudego boczku, 15 dag sera żółtego, 1 łyżeczka majeranku, ketchup łagodny lub pikantny.
Jak przygotować? Gdy obierzesz parówki z osłonek, nakrój wszystkie wzdłuż, uważaj jednak, by nie przeciąć ich do końca! Ser pokrój w plastry grubości około 5mm, a następnie w słupki szerokości około 1cm i równe długości parówek.
Każdą parówkę oprósz majerankiem, a w rozcięcie włóż kawałek sera. Dociśnij brzegi, owiń je kawałkiem boczku i zepnij wykałaczką. Tak przygotowane parówki włóż do piekarnika i piecz, aż boczek się zarumieni, a ser rozpuści. Nie zajmie Ci to więcej niż 10-15 minut w piekarniku o temperaturze 180st. Po wyjęciu z piekarnika polej parówki ketchupem.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Pią 20:34, 25 Lis 2005, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
mihaugal Podporucznik

Dołączył: 11 Paź 2005 Posty: 815 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 10:14, 15 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
A ja chciałem wrzucić przepis na smazony oscypek - ale gaździna nie chciała mi powiedzieć jak smażyła... - szkopuł w tym, że zwyczajnie smażony (tzn. na tłuszczu) się od razu rozpływa...
więc - próbujcie! (w orzyszu można dostać oscypek)
aha - i jeszcze - dla fanów grilla - na grilla oscypek także się nadaje!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 0:37, 22 Lis 2005 Temat postu: Smażony oscypek |
|
|
Ahooj!! Nie wiem czy u nas dostanie "oscypka" ale przepisik na niego posiadam i zapodaję
"Smażony oscypek (lub ser żółty)"
Składniki:
• 1 duży oscypek lub ser żółty w kawałku.
• 1 jajko.
• bułka tarta, olej.
Wykonanie:
Ser pokroić w plastry grubości 1 cm. Obtoczyć w jajku i tartej bułce. (Najlepiej dwukrotnie panierować) Kłaść na gorący olej, smażyć na złoty kolor z obu stron. Podajemy z usmażonym boczkiem i żurawinami.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
ogrod Starszy chorąży

Dołączył: 16 Paź 2005 Posty: 495 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: skądinąd
|
Wysłany: Wto 9:23, 22 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Hm. Bomba kaloryczna, ale niewątpliwie smaczne. . Po takim daniu przydałaby się dwudniowa głodówka.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
mihaugal Podporucznik

Dołączył: 11 Paź 2005 Posty: 815 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 10:51, 22 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
górale smażą bez panierki - ale być może do tego potrzebny jest ten góralski oscypek, a nie sklepowy...
bomba kaloryczna?
po półmisku oscypka wciążgnąłem talerz żurku góralskiego (pół litra zupy) i nie czułem się zbombardowany kalorycznie - ale przejedzony lekko
fakt, że placka góralskiego nie zmęczyłem...
polecam karczmę Kolibecka w Zakopanem, przy rondzie na Kuźnice - bardzo dobre "jadło", w uczciwej cenie, a do tego potężne porcje... Konieczne pozycje tam to: pstrąg z czosnkiem smażony na maśle, smażony oscypek, placek góralski (chociaż nazywa się tam "węgierski"...), a tak właściwie to wszystko tam dobre mają. do jedzonka polecam kubek grzanego wina (250 ml + 50 ml wisniówki - grzeje jak cholera!)

Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
ogrod Starszy chorąży

Dołączył: 16 Paź 2005 Posty: 495 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: skądinąd
|
Wysłany: Wto 11:17, 22 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
mihaugal napisał: | gbomba kaloryczna?
po półmisku oscypka wciążgnąłem talerz żurku górlaskiego (pół litra zupy) i nie czułem się zbombardowany kalorycznie - |
no tak, ale nie każdy jest piekny, mlody i szczupły
Ja mam nadwagę.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
mihaugal Podporucznik

Dołączył: 11 Paź 2005 Posty: 815 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 11:31, 22 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
e tam... nie widać 
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 11:33, 22 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Ahooj!!! mihaugal masz ode mnie normalny "łomot", niech no Ja Cię dorwę!
Po Twoich relacjach co w "Zakopcu" żarłeś i piłeś, miałem tzw. ślinotok i ssanie w "bebechach". Co do wypowiedzi Krzycha > podobno "nadwaga" siedzi gdzieś w genach, ale się nie przejmuj tym bardzo. Ja nie wiem co to jest ta nadwaga, ponieważ moje ustrojstwo ma szybkie spalanie i tzw. brzuszek mi nie grozi. A zeżreć potrafię jak "dwuletnie prrr.." Ale twierdzę, patrząc z perspektywy lat, to musi być genetyczne bo u mnie w rodzinie wszystkie "chłopy" były żylaste.
Pozdrawiam!

Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
mihaugal Podporucznik

Dołączył: 11 Paź 2005 Posty: 815 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 11:44, 22 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Endriu48 napisał: | Po Twoich relacjach co w "Zakopcu" żarłeś i piłeś, miałem tzw. ślinotok i ssanie w "bebechach". |
i słusznie! doprawdy wysmienite potrawy serwuja nasi południowi rodacy!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 23:20, 25 Lis 2005 Temat postu: Pierogi z kapustą |
|
|
Ahooj!!!
Jedno z dań wigilijnych ale nie tylko (można je zrobić w większej ilości i zamrozić)
Pierogi z kapustą
Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 jajko, sól.
Nadzienie: 60 dag kapusty kiszonej, 1 cebula, kilka grzybów suszonych, olej, sól, pieprz.
Grzyby moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin, gotujemy, osączamy i kroimy w paseczki.
Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy, siekamy i gotujemy do miękkości.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na jasnozłoty kolor, dodajemy do kapusty razem z grzybami, wywarem, solą, pieprzem i łyżką oleju. Po ostygnięciu wszystko odcedzamy i nadzienie siekamy.
Zagniatamy ciasto z mąki, jajka, ciepłej wody i szczypty soli. Odstawiamy na 20 minut, wyrabiamy ponownie i rozwałkowujemy.
Wycinamy szklanką krążki na pierogi, nakładamy nadzienie i zlepiamy brzegi. Gotujemy we wrzątku - około 5 minut, od momentu wypłynięcia. Podajemy bezpośrednio po odcedzeniu polane podsmażoną na oleju cebulą lub przysmażamy na oleju.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 16:37, 05 Gru 2005 Temat postu: Zapiekanka ziemniaczana |
|
|
Ahooj!!!
Prosto, łatwo i niedrogo > Zapiekanka ziemniaczana
Potrzebne składniki:
- 0,7 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
- 1 większa cebula,
- 100-200 g boczku lub kiełbasy (dowolna), ew. szynki,
- 400g sosu Uncle Ben’s pieczarkowo-maślakowego,
- masło, pieprz czarny, sól, 1-2 ząbki czosnku.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Boczek usmażyć na złoty kolor, odłożyć na bok. Cebulę posiekać i usmażyć na maśle. Połączyć z sosem Uncle Ben’s oraz boczkiem, dodać czosnek, pieprz i sól. Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec około 15-20 min. w temp. 200 C.
Jak podawać? Na ciepło.

Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 22:09, 12 Gru 2005 Temat postu: Patelnia Zbójnicka |
|
|
Ahooj!!
Straśnie dobra i pyśna górolska Patelnia Zbójnicka
Składniki: 40 dag żeberek wędzonych, 20 dag chudego pokrojonego boczku, 20 dag wędzonej ogonówki, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag pieczarek pokrojonych w plastry, 20 dag białej słodkiej kapusty, 5 dag przecieru pomidorowego, 100 ml pikantnego soku pomidorowego, 100 ml czerwonego wina, 200 ml bulionu, 3 ząbki czosnku, 5 dag smalcu ze skwarkami, papryka ostra, ziele angielskie, kminek, majeranek, pieprz, liść laurowy, sól.
Przygotowanie:
Pokrojone żeberka, ogonówkę, boczek, przyprawy wkładamy do bulionu i zagotowujemy. Kapustę siekamy i dodajemy do wywaru. Cebulę podsmażamy na smalcu ze skwarkami, słodką papryką, pieczarkami, przecierem pomidorowym, czosnkiem i dusimy z czerwonym winem i sokiem pomidorowym. Następnie łączymy wszystkie produkty ze słodką kapustą, doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości. Podajemy ze smażonymi ziemniakami.

Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Endriu48 dnia Pią 18:36, 06 Kwi 2007, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 23:14, 13 Gru 2005 Temat postu: Faszerowane cebule |
|
|
Ahooj!!!
Przysłane emailem z subskrypcji: Faszerowane cebule
W tę potrawę trzeba włożyć nieco starania i czasu. Idealna na zimowe dni. Można przygotować ją wcześniej i włożyć do piekarnika bezpośrednio przed wydaniem.
Potrzebne składniki:
- 5-6 dużych cebul lub 8 średnich,
- 500g mięsa mielonego (może być każdego rodzaju),
- 400g sosu Uncle Ben’s® do makaronu bolognese tradycyjnego lub 400g sosu Uncle Ben’s® do makaronu bolognese z pieczarkami,
- 100g startego żółtego sera,
- 1 jajko,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki tartej bułki,
- masło,
- sól,
- pieprz,
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie).
Jak to wszystko przygotować?
Cebule obierz zostawiając korzonek. Włóż ją na 15 min. do gotującej się wolno i osolonej wody. Wystudź. Osącz dokładnie z wody.
Zetnij na wysokości 1/3 wierzchołek cebuli. Dość ostrą łyżeczką wydrąż środki tak, by nie uszkodzić dna cebuli. Jeśli cebula jest duża, możesz przekroić ją wzdłuż.
Na rozgrzaną patelnię włóż mięso i 2/3 posiekanej cebuli z wydrążonych środków. Przesmaż całość. Dodaj sos Uncle Ben’s® i gotuj ok. 10 min. Ostudź przygotowany farsz.
Dodaj pozostałe składniki: posiekaną natkę pietruszki, ser, starty czosnek i tartą bułkę. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki starannie.
Ponakładaj farsz do przygotowanych cebul dość kopiato. Poukładaj je w formie żaroodpornej wysmarowanej wcześniej masłem. Na wierzch każdej cebuli połóż skrawek masła. Zapiekaj w temp. 160-180 st. C przez 20 min.
Jak podawać?
W formie, w której się piekły, prosto z piekarnika.
Uwaga:
Cebule przekrojone wzdłuż na pół łatwiej jest wydrążyć. Ale nieco mniejsze dają się wydrążyć od góry, przy odrobinie uwagi i cierpliwości.

Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|