 |
Orzysz Pierwsze niezależne forum o naszym mieście
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 16:22, 05 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Ahooj! Mój przepisik na "Zupa cebulowa" jest troszkę inny.
Co potrzebne:
- 4 duże cebule,
- 6 dkg masła,
- 1 spora szczypta mąki,
- 2 litry wody (lub wywar jarzynowy, rosół),
- 8 dkg sera typu ementaler,
- sól, pieprz,
- bułka na grzanki.
Opcjonalnie:
- 2 kieliszki wytrawnego wina, lub po 1 kieliszku wódki do każdej porcji.
Jak przyrządzamy:
1) Cebule kroimy na cienkie ćwierćplasterki. Rumienimy na maśle.
2) Kiedy stanie się złota należy oprószyć ją mąką mieszając cały czas. Musi powstać coś w rodzaju zasmażki cebulowej. Dolewamy powoli 1/2 litra wody i 2 kieliszki wina. Przelewamy do rondla, w którym zupa bedzie się gotować. Dopełniamy wodą, lub wywarem jeśli akurat go mamy.
3) Gotujemy 1/2 godz., dodając sól i świeżo skręcony pieprz.
A podajemy:
Jest kilka sposobów. Najprostszy i najsmaczniejszy: rozlać ugotowaną zupę do kokilek (rodzaj naczynek). Na wierzchu położyć nieco startego sera, posypać wierzch odrobiną papryki. Włożyć do piekarnika i zapiec przez 15 min. Oddzielnie, nieco później włożyć do piecyka grzanki z serem, aż się apetycznie zarumienią. Na jednym wspólnym talerzu podać gorące grzanki. Do każdej porcji zupy podać kieliszek wódki lub brandy. Alkohol wlewa się do kokilki przed rozpoczęciem jedzenia. Bardzo smaczne i rozgrzewające w zimne dni.
Można włożyć do kokilek zapieczone małe grzanki z serem. Wstawić do b. gorącego piekarnika. Trzymać tam ok. 15 min. Ten sposób jest nieco trudniejszy. Chodzi o to, żeby grzanki nie napiły się zbyt wiele zupy i nie stały się "brejowate". Trzeba to wypróbować chociaż raz, żeby określić sobie optymalne warunki dla uzyskania właściwego stanu.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 14:43, 06 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Ahooj!!! Wydaje mi się, że takiej zupki jeszcze nie było:
Zupa z porów z piwem
Co potrzeba: 4 pory (lub młoda kapusta), 2 marchewki, 1/2 selera, 4 ziemniaki, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka masła, 3/4 szklanki piwa jasnego, kostka bulionowa, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, natka.
I warzymy:
Marchewkę i seler obrać. Cebulę obrać, podpiec na patelni. Zalać 2 l. wody i zagotować razem z pokrajaną marchewką i selerem. Wrzucić kostkę bulionową, dodać koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok. 30 min. Pory umyć, obrać, odciąć zielone liście. Białe pędy pokroić w krążki. Podsmażyć na rozgrzanym maśle. Zalać piwem i dusić ok. 5 min. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. Razem z porami połączyć z gotującym się wywarem z warzyw. Gdy ziemniaki będą miękkie odstawić z ognia. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką.
A teraz można się rozkoszować smakiem!
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
ogrod Starszy chorąży

Dołączył: 16 Paź 2005 Posty: 495 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: skądinąd
|
Wysłany: Nie 14:48, 06 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Endrju! Piwo i wino to ja wole bez mieszania ich z zupami!!!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 13:37, 10 Lis 2005 Temat postu: Polewka rycerska |
|
|
Ahooj!!! Chyba Krzyś nic samodzielnie nie pitrasi?? No to dla odmiany gotujemy sobie zupkę pod nazwą
"Polewka rycerska"
Co potrzebne:
•1 l jasnego piwa (2 butelki)
•1/2 łyżeczki ziaren kminku
•10 dag pokruszonego chleba razowego
•listek laurowy, szczypta soli, pieprz
•ziarna kminku, olej, masło, cukier
Zabieramy się do roboty:
1 l jasnego piwa zagotować z 1/2 łyżeczki ziaren kminku, 10 dag pokruszonego chleba razowego i listkiem laurowym. Dodać szczyptę soli, łyżeczkę cukru i łyżkę masła. Gotować ok. 10 minut. Wyjąć listek, zupę przetrzeć przez sito, dolać 1/2 szklanki przegotowanej wody. Przyprawić solą i pieprzem, włożyć ziarna kminku.
Z 4 kromek chleba razowego odciąć skórki, pokroić w kostkę. Obsmażyć na łyżce gorącego oleju. Polewkę podawać z grzankami.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 14:04, 10 Lis 2005 Temat postu: Kapuśniak galicyjski |
|
|
Ahooj!!! Trochę inny kapuśniak może bardziej wykwintny pod nazwą
"Kapuśniak galicyjski"
Co potrzeba:
• 2 dag suszonych grzybów, pęczek włoszczyzny
• listek laurowy, 5 ziarenek pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego
• 8 ziarenek jałowca, 2 litry wody
• 40 dag kiszonej kapusty
• 3 łyżki powideł śliwkowych, łyżka smalcu
Jak przyrządzamy:
2 dag suszonych grzybów zalać niewielką ilością wody, zostawić na noc. Następnego dnia grzyby ugotować. Pęczek włoszczyzny umyć i obrać. Cebulę obrać, naszpikować goździkiem.
50 dag żeberek wieprzowych umyć, włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, cebulę, listek laurowy, 5 ziarenek pieprzu, 3 ziela angielskiego i 8 jałowca. Zalać 2 litrami gorącej wody, posolić. Gotować, aż mięso i jarzyny będą miękkie. Wywar przecedzić. Żeberka obrać z kości, mięso pokroić.
40 dag kiszonej kapusty opłukać, pokroić, włożyć do garnka, zalać wywarem (szklankę odłożyć). Grzyby pokroić i wraz z wywarem grzybowym dodać do zupy. Gotować ok. 30 minut.
Dodać mięso, 3 łyżki powideł śliwkowych, 1/4 łyżeczki mielonego jałowca. Przyprawić solą i szczyptą cukru.
Łyżkę smalcu stopić, wsypać łyżkę mąki, mieszając podsmażyć. Rozprowadzić szklanką zimnego wywaru i wlać do zupy. Wymieszać, zagotować.
PS. ale "wyżerka" mówię Wam! Mniam, mniam.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
ogrod Starszy chorąży

Dołączył: 16 Paź 2005 Posty: 495 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: skądinąd
|
Wysłany: Czw 14:58, 10 Lis 2005 Temat postu: Re: Kapuśniak galicyjski |
|
|
Endriu48 napisał: |
PS. ale "wyżerka" mówię Wam! Mniam, mniam.
|
nie wierzę, a moze jakaś degustacja? Ja mam kociolek do gotowania na ognisku. Produkty zbieramy razem, a ty gotujesz? Razem, myslę nie tylko ty i ja 
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 15:05, 10 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Ahooj!!! Nie musisz mnie osłabiać, ale w domu to Ja obiady gotuję a nie żona. Dzisiaj np. na drugie danie zrobiłem "golonkę" wg przepisu, który wcześniej podawałem i do tego zimne piwsko z lodóweczki. Cheche... paluchy lizać!
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 21:57, 16 Lis 2005 Temat postu: Czysta zupa rybna |
|
|
Ahooj!!! Znalazłem taki przepisik na
"Czystą zupę rybną" trochę w innym wydaniu.
Potrzebne składniki:0,7 kg filetów z ryby słodkowodnej (karp, miętus, pstrąg), 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, 1 cebula, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka rodzynek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, cukier.
Na kluseczki: 2 jajka, mąka, sól.
Przyrządzenie: Najpierw zajmujemy się kluseczkami.
Kluseczki: Z jajek, szczypty soli i mąki zagniatamy twarde ciasto (mąki tyle, ile da się wgnieść). Ciasto siekamy nożem lub skubiemy ręcznie na małe kluseczki, które gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
Włoszczyznę oczyścić, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać rodzynki, 6 ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, cebulę opaloną nad płomieniem gazowym na brązowo, pół płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu. Powoli ogrzać do wrzenia, gotować do miękkości warzyw (szczególnie pietruszki). Wywar odcedzić, włożyć rybę pokrojoną w małe kawałki, gotować 15 min. 1 marchewkę pokroić w zapałkę, włożyć do wywaru. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Na talerze nałożyć po 2 czubate łyżki kluseczek, zalać gorącą zupą z kawałkami ryby. Można posypać natką pietruszki.
Smacznego.

Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 23:00, 25 Lis 2005 Temat postu: Barszcz wigilijny z uszkami |
|
|
Ahooj!!! Będzie tu przepisik na tradycyjny
Barszcz wigilijny z uszkami
- 1kg buraków, sól, pieprz, sok z cytryny, ocet winny lub kwasek cytrynowy
Ciasto na uszka:- 1 szklanka mąki, 1 jajko, sól
Nadzienie:- 10 dag grzybów suszonych, białko z jednego jajka. sól, pieprz, 3 łyżeczki tartej bułki
Grzyby myjemy, zalewamy zimną wodą na kilka godzin. Gotujemy je w tej samej wodzie, odcedzamy i mielimy razem z tartą bułką. Zmielone grzyby mieszamy z białkiem, solą i pieprzem.
Buraki obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą (1,5 litra) i gotujemy do miękkości. Na początku, minimalnie zakwaszamy sokiem z cytryny, octem lub kwaskiem cytrynowym, wtedy buraki zachowają ładny kolor. Solimy i dodajemy pieprz, a pod koniec gotowania dodajemy więcej kwasu i wywar z grzybów.
Przygotujemy uszka. Z mąki, jajka, wody i szczypty soli zagniatamy ciasto, takie jak na pierogi, rozwałkowujemy cienko, kroimy na kwadraty o boku około 3 cm. Na każdy nakładamy niewielkie porcje nadzienia, zlepiamy w trójkąty i sklejamy przeciwległe brzegi.
Gotujemy uszka we wrzącej wodzie (kilka minut od chwili wypłynięcia). Nakładamy na talerze i zalewamy gorącym barszczem.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 17:35, 01 Gru 2005 Temat postu: Zupa z porów |
|
|
Ahooj!!!
Zupka z porów ale trochę inaczej.
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego, 4 spore pory, 0.5 kg pieczarek, 3 marchewki, 1 pietruszka, duży, solony serek topiony, kwaśna śmietana, 2 kostki rosołowe.
Jak przyrządzamy?
Do garnka wlewamy około 2 litry wody, zagotowujemy z kostkami rosołowymi i pokrojoną marchewką i pietruszką. Mięso mielone podsmażamy na patelni na zloto, jak do spaghetti. Pieczarki pokroić w plasterki, połowę z nich podsmażyć i dodać do zupy, część nie podsmażoną też włożyć do garnka. Pory pokroić w plasterki około 1 cm grubości i dodać je do zupy. Jak już wszystkie warzywa są miękkie wkładamy serek i mieszając doprowadzamy do roztopienia. Jeśli jest za gęsta - dolewamy przegotowanej wody. Doprawiamy pieprzem i solą, zabielić śmietaną, zestawiamy z ognia. Podajemy z pieczywem ciemnym.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 23:40, 08 Gru 2005 Temat postu: |
|
|
Ahooj!!!
Zupa z wkładką Ogórkowa z pulpecikami
Potrzebne składniki:
1/2 kg ogórków kiszonych
1 ogórek małosolny
1 l Rosołu warzywnego
1/2 kubka śmietany 18%
2 cebule
40 dag mielonej wołowiny
szczypta tymianku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórki drobno pokroić, małosolny odłożyć. Cebule posiekać. Ogórki i połowę cebuli zmiksować, wymieszać z rosołem, gotujemy 10 min. Doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem.
Mięso wymieszać z pozostałą cebulą i natką, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Z masy mięsnej uformować ok. 16 małych kulek i usmażyć je na oliwie.
Pulpeciki nałożyć na talerze, zalać zupą, posypać ogórkiem małosolnym startym na tarce z grubymi oczkami.

Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
mihaugal Podporucznik

Dołączył: 11 Paź 2005 Posty: 815 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 16:04, 14 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Zupa chińska z jajkiem
(dla zabieganych - czas przygotowania ok 20 min.)
Krótka instrukcja:
* do 1L wody wrzucamy dwie kostki rosołowe, rozpuszczamy i czekamy aż się zagotuje...
* dodajemy odrobinę drobno posiekanej cebuli...
* dodajemy szklankę zielonego groszku (mrożonego), gotujemy przez ok 10 min...
* trochę pieprzu (jakiegoś mocniejszego)...
* w miseczce roztrzepujemy (np. widelcem) jajko (dla bardziej głodnych - dwa jajka) i wlewamy do zupy mieszając...
No i gotowe - wlewamy do miseczek/talerzy, doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym (w zależności od uznania), przystrajamy natką pietruszki (najlepiej świeżą...) i podajemy.
Pomimo, że prosta i zdawałoby się "uboga" - zupa jest naprawdę świetna!
Smacznego.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
kolaz Plutonowy

Dołączył: 14 Sty 2006 Posty: 86 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 12:38, 20 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
I tak kazdy z nas wie ze najlepsza zupa to zupa chmielowa zawsze wchodzi heh
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 19:50, 20 Lut 2006 Temat postu: Zupa ogonowa |
|
|
Ahooj!!! A może tak "Zupa ogonowa"
Co potrzeba:
1 ogon (wieprzowy), 2 marchewki, 2 cebule, 1/2 selera, 50 ml oleju, 4 goździki, 4 ziarnka pieorzu, sól, 1/2 łyżeczki tymianku, 150 ml czerwonego wina.
Przygotowanie:
1. Umyć ogon i pokroić go kawałki, warzywa obrać, opłukać i pokroić na plasterki.
2. Podsmażyć kawałki ogona na oleju i zdjąć z patelni.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć warzywa. Ogon i warzywa zalać 1/2 l wody. Dodać wino i przyprawy. Gotować 3 godz. na małym ogniu.
3. Zupę ostudzić i schłodzić. Tłuszcz usunąć. Mięso odcedzić, obrać z kości i dodać do zupy i podgrzać.
Smacznego!

Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Endriu48 Kapitan

Dołączył: 09 Paź 2005 Posty: 1579 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Orzysz City Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 12:36, 19 Mar 2006 Temat postu: Zupa z białej fasoli (soczewicy) |
|
|
Ahooj! Ostatnio coś mnie napadło? Złapałem smaka czy cóś? I ugotowałem taką Zupa z białej fasoli
Co potrzeba:
- 200g wędzonych żeberek,
- 100g wędzonego boczku,
- włoszczyzna,
- 1 cebula,
- 1 puszka białej fasoli (może być suszona typu Jaś, ale trzeba ją moczyć 24h),
- ½ kg ziemniaków,
- sól, pieprz, majeranek,
- 2-3 ziarnka pieprzu,
- natka pietruszki (opcjonalnie).
Jak przyrządzić?
1) Nastawiamy smak, czyli żeberka w garnku zimnej wody (2-3 l.). Dodajemy włoszczyznę i gotujemy do czasu, gdy włoszczyzna zmięknie. Wyjmujemy ją z garnka.
2) Obieramy ziemniaki i kroimy je dość drobno. Wrzucamy do gotującego się wywaru. Dokładamy liść laurowy i pieprz w ziarnkach. Solimy do smaku.
3) Gdy ziemniaki staną się niemal miękkie, dodajemy osączoną na sicie fasolkę. Dokładamy pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy krótką chwilę razem. Dorzucamy majeranek. Zupę zostawiamy „mrugającą”na ogniu.
4) Na patelnię kładziemy pokrojony boczek. Gdy się przyrumieni, dodajemy skrojoną cebulę i smażymy na złoto. Dodajemy do zupy. Mieszamy całość i… wydajemy.
PS > Podajemy zaraz po ugotowaniu. Bardzo gorącą. Dlaczego fasolka z puszki? Bo odejdzie nam czasochłonne namaczanie i gotowanie. To jeden z półproduktów, które w pełni akceptuję w mojej kuchni. Jeśli żeberka miały na sobie nieco mięsa, można je skroić do zupy. Podobnie możemy ugotować zupę z soczewicy lub z grochu.

Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|